Vrijheid

Je bent vrij als je je eigen waarden, dromen en talenten als kompas gebruikt~ inge ingspire

Betekenisvol leven

Wat zou het mooi zijn en lonen als we meer tijd zouden maken voor het zoeken naar de dingen die het leven betekenis geven. Succesvol ouder worden is grotendeels afhankelijk van de zin die mensen aan hun leven weten te geven.

Volgens de Canadese psycholoog Paul Wong is zelfkennis een belangrijke eerste stap , gevolgd door het bepalen van de waarden en een doel in ons leven. ‘Hoe zou je je “echte zelf”omschrijven? Hoe belangrijk is vriendschap voor je, of rechtvaardigheid of religie, en in hoeverre is je leven daarop ingericht? Waar wil jij over vijf jaar zijn?’.

Zinvolheid duurzamer dan geluk

De aanblik van een bos vol eeuwenoude bomen kan bijvoorbeeld zowel gelukzalige als betekenisvolle gevoelens oproepen. Maar er zijn ook verschillen. Een Amerikaanse psycholoog Roy Baumeister ontdekte dat de dingen die je leven zin geven, niet perse de dingen zijn die je gelukkig maken. Krijgen waar je behoefte aan hebt bijvoorbeeld, blijkt een herkenbare en duidelijke bron van geluk – maar niet perse van betekenis. Mensen voelen zich gelukkiger naarmate het leven gemakkelijker aanvoelt, ze gezond zijn en genoeg geld hebben om te kopen wat ze willen. Maar voor een gevoel van zinvolheid zijn die zaken helemaal niet nodig. Zelfs onder de meest uitdagende omstandigheden – arm, ziek – konden de geïnterviewden een rijk gevoel van betekenisvolheid in hun leven ervaren.

Zinvolheid lijkt duurzamer dan geluk. Het lijkt een instrument dat ook goed bespeeld kan worden in tijden waarin het geluk niet voor het oprapen ligt of zelfs buiten bereik lijkt. Een instrument dat ons leven in goede én slechte tijden een melodie kan geven.  Als we tenminste weten hoe we dat instrument ter hand moeten nemen. De houding die we aannemen ten opzichte van het leven, blijkt daarbij een belangrijk ingrediënt.

Vrijheid

Vrijheid associëren mensen vaak met “doen wat je wilt”. Maar het gaat om innerlijke vrijheid. Een onafhankelijke houding ten opzichte van je gedachten. Hoe kan ik de situatie herzien en accepteren waar mijn vrijheid wél ligt? Wat ons ook overkomt, er blijft altijd iets over, namelijk: de vrijheid om te kiezen hoe we ons willen verhouden tot dat wat ons overkomt, wat ons wordt aangedaan of wat we over onszelf hebben afgeroepen.
We hebben dus de vrijheid om naar de betekenis op zoek te gaan, op elk moment, onder alle omstandigheden. Maar velen van ons worden opgehouden door het ooit-syndroom, houdt schrijver (en pastoor) Shook ons voor. ‘Ooit’ gaan we zorgen dat we meer tijd maken voor familie. Ooit gaan we in het buitenland wonen. Ooit worden we imker. Ooit fietsen we de Alpe d’HuZes.


Bron: Psychologie magazine, augustus 2014 – Wat geeft het leven zin

Welkom op Ingspire


NIEUW - Zingeving in tijden van het Coronavirus

Geïnspireerd blijven?

Ik wil zinvolle inspiratie over: *

Volg je ons ook al?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.