Wat is giftige positiviteit?

De mooiste spreuken over Moed houden en niet opgeven bij Tegenslag (of giftige positiviteit) - quotes van inge ingspire.nl

 

Dit artikel verkent het concept van “giftige positiviteit” en de impact ervan op ons leven.  Als we ineffectief een optimistische en gelukkige staat over-generaliseren, ten koste van negatieve ervaringen en emoties van jezelf of een ander, dan hebben we te maken met giftige positiviteit.  Bij Giftige positiviteit worden beladen emoties, zoals woede en verdriet, niet volledig erkent. Het is een druk om optimistisch te blijven, hoe nijpend de omstandigheden ook zijn. Giftige positiviteit (ook wel toxische positiviteit) is dus anders dan van nature ‘een positieve kijk hebben’ waarbij we de momenten waarop we het zwaar hebben of ons down voelen niet afwijzen.

Voorbeelden van giftige positiviteit

 • Alles gebeurt met een reden
 • Blijf lachen, kijk naar de positieve kant van het leven
 • Falen is geen optie
 • Good vibes only
 • Oh joh dat valt wel mee. Het kan erger
 • Kop op, probeer er overheen te stappen
 • Kijk naar wat je wel kan

Wat is giftige positiviteit? Wat zijn voorbeelden van giftige positiviteit?Vaak worden dit soort reacties vanuit goede bedoelingen gegeven maar op een verkeerd moment of verkeerde manier overgebracht. Met positiviteit worden ware gevoelservaringen of negatieve ervaringen ontweken of verdoezeld. Het kan behoorlijk pijnlijk en vermoeiend zijn als we altijd streven naar beter, naar maakbaarheid of naar een staat van geluk of ‘hoe het hoort’. Als we te maken krijgen met giftige positiviteit, dan wordt er vaak geïmpliceerd dat we een (impactvolle) gebeurtenis aan onszelf te danken hebben.

Waarom ruimte geven aan een moeilijke ervaring belangrijk is

Negatieve ervaringen maken eenmaal deel uit van onze menselijke ervaring en ja we hebben allemaal weleens de neiging om weg te lopen van pijnlijke emoties of deze te minimaliseren. Wanneer we onze moeilijke emoties en pijnlijke ervaringen geen ruimte geven om te verwerken dan kunnen we ze ook niet integreren én accepteren.  Je bent je gevoelens niet maar ze erkennen is van wezenlijk belang. Door ruimte te maken voor al onze gemoedstoestanden en gebreken mogen we in onze kwetsbaarheid (zelf)liefde ten diepste voelen. Een gezonde dosis realiteit is nodig om balans te creëren. Om het meeste uit positief denken te halen, mag het worden afgewogen met een gezonde dosis realisme.

Voorbeeld van compassievolle accepterende houding:

 • Het is oke dat je je soms vervelend of diep verdrietig voelt. Het mag er zijn. Soms ervaren we moeilijke situaties of trieste momenten. Hoe kan ik helpen?
 • Dat lijkt me pittig, ik ben er voor je. Wil je er over praten?

Dit is een benadering van erkenning en empathie. Als er ruimte ontstaat voor advies en daar om wordt gevraagd, dan kan je jouw liefdevolle, oprechte en positieve mindset verder inbrengen. Het gaat om een gezonde balans vinden van een positieve levenshouding en je emoties kunnen toelaten, erkennen en accepteren.

Als we te maken krijgen met giftige positiviteit, dan wordt er vaak geïmpliceerd dat we een (impactvolle) gebeurtenis aan onszelf te danken hebben.

Hoe kan je reageren op giftige positiviteit?

Inge vertelt: ,,Als je een chronische ziekte hebt wordt je wellicht meer dan normaal geconfronteerd met giftige positiviteit. Wat je echt nodig hebt is veelal enkel een luisterend oor, erkenning en ruimte om je oprechte gevoelens te erkennen, laten gaan of een plaats te geven. .Als je met giftige positiviteit van een ander te maken krijgt dan zijn er verschillende manieren om daar mee om te gaan. Ik heb een paar zinnen /reacties voor je verzameld uit mijn persoonlijke coachtraject waaraan jij wellicht ook wat aan kan hebben:

 • Joh was het maar zo makkelijk
 • Als het zo werkt dan was het allang opgelost
 • Je hebt totaal geen idee hoe dit mij beperkt
 • Het is onvoorspelbaar, ik heb het niet in de hand

Omgaan met moeilijke situaties en pijnlijke gevoelens

 1. Niet alles is maakbaar. Leer accepteren met onze gids Sleutels tot Acceptatie (tip) Vind meer kracht om te accepteren wat onmogelijk lijkt en leer beter voor jezelf zorgen bij tegenslag en verzacht je pijn
 2. Ontdek met het boek Giftige positiviteit hoe je omgaat met lastige situaties en gevoelens in een wereld die negativiteit wil uitbannen
 3. Deze verfijnde zilveren 925 Amethist Kracht armband geeft bescherming en zuivert vertroebelde energie

Welkom bij Ingspire
hét Zingevingsplatform

★ De mooiste Krachtspreuken van Ingspire
★ Mini Handleidingen voor je Herstelplan
Gidsen voor spirituele verdieping
★ Kracht Cadeaus & Leestips
★ Onvoorwaardelijk Acceptatie van schrijfster Inge

Start je zoektocht naar meer Zingeving

Geef een Lichtpuntje

Steun Ingspire en creëer samen met ons lichtpuntjes!

lichtpuntjes voor in donkere tijden

Digitale Souldive gidsen voor verdieping

 • Leren accepteren hoe doe je dat? Alles over acceptatie in dit prachtige eboekje Sleutels tot Acceptatie
 • voorbeelden bouwstenen zingeving voor jouw persoonlijke zingeving met zingevingsvragen die je verder helpen voor een zinvoller leven

Leer hoe je accepteert en transformeert naar een nieuwe manier van Zijn. Soul Diving is een reis naar je diepste zelf. Een duik in het verkennen van je binnenwereld om een nieuwe verbinding met jezelf tot stand laten komen. Maak een soudive en duik pareltjes van wijsheid op.
❤ Gids bouwstenen Zingeving
❤ Gids sleutels tot acceptatie
❤ Gids gebrek aan zingeving

Spreuken over het leven

❤ Quotes voor leren Loslaten
❤ Quotes voor leren Accepteren
❤ Quotes voor meer Balans
❤ Quotes voor Rust in het hoofd
❤ Quotes voor vinden van Zingeving

Handige alfabetische spreukenlijst - deel jouw favoriete Ingspire quote!

Leeshoek

Meest gelezen artikelen:
» Stilstaan om vooruit te komen
» Loslaten voor een nieuw stukje Zijn
» Hoe anders naar dingen kijken?

Wat niet mag ontbreken in jouw boekenkast!
» Leesinspiratie zware tijden
» Leesinspiratie mindfulness & yoga
» Leesinspiratie spirituele groei

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.