Gezondheidsleer

Het vullen van ons lichaam met zuivere energie en ons hart met compassie is belangrijk voor onze gezondheid. ~ inge ingspire

Ayurveda?

Wat is Ayurveda? Inspirerend & gezond levenAyurveda komt uit het Sanskriet en is opgebouwd uit de woorden ‘ayus’ en ‘veda’. Letterlijk vertaald: ‘Leven’ en ‘Wetenschap’, oftewel ‘de wetenschap van het leven‘. Het idee achter deze natuurlijke gezondheidsleer is dat je lichaam door je geest wordt geleid. Een aandoening of ziekte klopt dus eerst bij je geest aan. Als je geest een ziekte lange tijd negeert  kan het zijn dat u lichamelijk klachten krijgt. Een lichamelijke klacht ontstaat als een van de drie zogenaamde dosha’s uit balans is.

Wat zijn dosha’s?

Dosha betekent letterlijk ‘gebrek’,  maar de term slaat ook op een menstype of op levensenergie. Bij je geboorte zijn de drie dosha’s (Vata, Pitta en Kapha) perfect in evenwicht. Helaas ervaren veel mensen een of meerdere keren in hun leven een verstoring ervan. Bijvoorbeeld door verkeerde voeding, het verlies van een dierbare of stress. Ayurveda heeft als streven je weer in die persoonlijke balans te brengen.

Typische ayurveda behandelingen

  • Kruidenbad
  • Kruidenstoombad
  • Abhyanga lichaamsmassage(voor het hoofd en het lichaam worden verschillende oliën gebruikt, afhankelijk van je constitutie en klachten)
  • Abhyangashareera hoofdmassage
  • Pinda sweda massage (met verwarmde kruidenkussentjes)
  • Shirodhara (warme olie gegoten op het voorhoofd)

Inspiratie weetje

Sri Lanka heeft – als enige land ter wereld – een ministerie voor ayurveda met als doel deze alternatieve vorm van gezondheidszorg voor iedereen bereikbaar te maken.

Welke type dosha ben ik en welke overheerst?

Dit kan je te weten te komen via een online test op www.ayurveda.nl

Welkom op Ingspire


NIEUW - Zingeving in tijden van het Coronavirus Binnenkort! - Zingeving cursussen

Geïnspireerd blijven?

Ik wil zinvolle inspiratie over: *

Volg je ons ook al?

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.