Vergeving

Bij vergeven gaat het niet over de ander, maar over jou: het loslaten van de last die je met je meedraagt. ~ Dalai Lama

Leren vergeven

Vergeven hoe doe je dat als het zelfs onmogelijk lijkt? Citaat Oprah Winfrey over vergeven
Om te leren hoe te vergeven, moet je eerst leren wat vergeving niet is. Vergeving gaat er niet over dat je probeert te vergeten wat er allemaal gebeurt is of je probeert je verleden uit te wissen. Als iemand je gekwetst heeft betekend vergeving ook niet dat je het gedrag van de betreffende persoon goedkeurt of dat de andere persoon zijn gedrag zal veranderen: daar heb je geen macht of controle over.

Vergeven betekent dat je de woede, pijn en frustratie in je loslaat, waardoor de situatie of persoon geen macht meer over jou heeft. Je neemt de regie over van je eigen leven. Vergeving vereist een gevoel van bereidwilligheid om te vergeven. Probeer niet iemand te vergeven voordat je jouw pijn en boosheid volledig geïdentificeerd, gevoeld en geuit hebt.

Waarom vergeven?

Citaat: Bij vergeven gaat het niet over de ander, maar over jou: het loslaten van de last die je met je meedraagtDoor een cyclus aan woede en pijn kan de schoonheid van het leven aan je voorbij gaan. Vergeven is belangrijk zodat je de draad van je leven weer kunt oppakken en gelukkig mag zijn. Daarnaast is het al langer bekend dat het gezond is om een ander te vergeven. Onderzoekers van de universiteit van St.Andrews in Schotland hebben nu ontdekt dat vergeven ook vergeten wat makkelijker maakt (Proefpersonen die bijv. een dader hadden vergeven, konden zich na een tijdje veel minder details van het voorval herinneren. (Bron: Psychological Science)
Vergeving is een krachtig middel naar zelfgenezing. Het is heel belangrijk om te vergeven want het is de manier om in balans te komen.

Vergeving verandert je verleden niet, maar wel je toekomst
Vergeven is een proces, doe dit in je eigen tempo. Het is dus belangrijk om te beginnen met het erkennen van de pijn, vervolgens werk je door je pijn en laat je jouw woede en wrok los. Vaak lukt het ons pas een ander te vergeven als we eerst onszelf kunnen vergeven voor ons aandeel in de situatie.

5 stappen in het proces van vergeving: REACH

De volgende 5 stappen dienen als leidraad voor het vergevingsproces en is afkomstig van een vooraanstaand onderzoeker naar vergeving; dr. Worthington.

  1. RECALL: het herinneren van de pijn/gebeurtenis op een zo objectief mogelijke manier waarbij je langzaam, diep en kalm ademt. Geef jezelf niet over aan zelfmedelijden.
  2. EMPATHIE, waarom heeft men jou zo gekwetst? Dit is niet gemakkelijk maar verzin een plausibel verhaal dat de ander je zou kunnen vertellen als hij zijn actie zou moeten verklaren.
  3. ALTRUÏSME, het toepassen van de altruïstische gave van vergeving waarbij jezelf probeert aan een situatie denkt waar je iets fout deed /schuldig voelde en vergeven werd.
  4. COMMITMENT: het jezelf verplichten om openlijk te vergeven door bijvoorbeeld een brief te schrijven.
  5. HOLD ON: vergeving staat niet gelijk aan uitwissen van een pijnlijke herinnering, maar is een verandering in de de emoties die een herinnering oproept. Vasthouden aan vergeving leidt tot minder boosheid, minder stress, meer optimisme en een betere gezondheid

Het is dus belangrijk om te beseffen dat je een keuze en de regie hebt over je eigen handelen en gedachten. Onthoudt dat je de enige bent die ervoor kan zorgen om de pijn niet te herleven en verder te gaan met je leven. Vergeef jezelf voor alles wat je meent anders te had moeten doen om dit te voorkomen maar niet gedaan had. Richt je op het heden, onderzoek hoe jij op een positieve manier kunt groeien en wijzer wordt door deze ervaring.

Hulpbronnen over VERGEVING voor persoonlijke groei

Tips vergeving

Kleine stapjes groot effect.

BRON: WWW.INGSPIRE.NL

Welkom bij Ingspire
hét Zingevingsplatform

★ De mooiste Krachtspreuken van Ingspire
★ Mini Handleidingen voor je Herstelplan
Gidsen voor spirituele verdieping
★ Kracht Cadeaus & Leestips
★ Onvoorwaardelijk Acceptatie van schrijfster Inge

Start je zoektocht naar meer Zingeving

Geef een Lichtpuntje

Steun Ingspire en creëer samen met ons lichtpuntjes!

lichtpuntjes voor in donkere tijden

Digitale Souldive gidsen voor verdieping

  • Leren accepteren hoe doe je dat? Alles over acceptatie in dit prachtige eboekje Sleutels tot Acceptatie
  • voorbeelden bouwstenen zingeving voor jouw persoonlijke zingeving met zingevingsvragen die je verder helpen voor een zinvoller leven

Leer hoe je accepteert en transformeert naar een nieuwe manier van Zijn. Soul Diving is een reis naar je diepste zelf. Een duik in het verkennen van je binnenwereld om een nieuwe verbinding met jezelf tot stand laten komen. Maak een soudive en duik pareltjes van wijsheid op.
❤ Gids bouwstenen Zingeving
❤ Gids sleutels tot acceptatie
❤ Gids gebrek aan zingeving

Spreuken over het leven

❤ Quotes voor leren Loslaten
❤ Quotes voor leren Accepteren
❤ Quotes voor meer Balans
❤ Quotes voor Rust in het hoofd
❤ Quotes voor vinden van Zingeving

Handige alfabetische spreukenlijst - deel jouw favoriete Ingspire quote!

Leeshoek

Meest gelezen artikelen:
» Stilstaan om vooruit te komen
» Loslaten voor een nieuw stukje Zijn
» Hoe anders naar dingen kijken?

Wat niet mag ontbreken in jouw boekenkast!
» Leesinspiratie zware tijden
» Leesinspiratie mindfulness & yoga
» Leesinspiratie spirituele groei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.