Jouw score:
Je hebt deze stresstest beantwoord op een manier die overeenkomt met mensen die momenteel stress ervaren in hun leven. Sommige kunnen zonder moeite met dit stressniveau omgaan, terwijl anderen mogelijk last gaan ervaren met de stress. Bij beginnende stressklachten is het belangrijk om daar meteen iets aan te doen. We hebben een aantal handige tips voor in praktijk op een rij gezet. Lees rustig even onderstaande tips door en bekijk welke anti-stress tips je meteen in praktijk kan toepassen.
Anti-stress tips voor stress herstel
- Je gevoelens en gedachten opschrijven kan een emotionele uitlaatklep zijn. Het geeft ook inzicht in je problemen. Bestel hier een mooi notitieboekje en schrijf op wat jou stress geeft, wat jou veel energie kost en hoe de stress jou beïnvloedt. Schrijf daarna op wat je daaraan wel en niet kan veranderen.
- Praat met iemand over je problemen en gevoelens. Praten helpt je ontspannen, je hebt minder het gevoel dat je er alleen voor staat en wellicht kom je samen tot een idee of oplossing.
- Ga naar buiten. Probeer je spanningen kwijt te raken door een half uur per dag te bewegen. Japanse onderzoekers ontdekten de effecten van een Shinrin-yoku, Japans voor ‘baden in het bos’. Het verlaagt stresshormonen in je lijf en verbetert je geluksgevoel, geheugen en Tijdens deze bostherapie ga je mindful lopen in het bos en open bewust al je zintuigen.
- Accepteer dat zaken in het leven soms nu eenmaal niet lopen zoals je graag zou willen. Gun jezelf rust. Voor de één werkt luisteren naar fijne muziek of een ontspannende massage en een ander heeft meer aan meditatie of yoga.
- Durf ook alleen te zijn. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek wijst erop dat het goed is voor je lichaam, geest, focus en creativiteit om regelmatig even exclusief in je eigen gezelschap te verkeren.
- Deze anti-pieker spreuken van Ingspire kunnen helpen bij het loslaten van piekergedachten.
Wie heeft er (ook) last van stress?
- 1 op de 8 Nederlanders heeft burn-outklachten, waaronder 100.000 onder de 35 jaar
- 1 miljoen Nederlanders maakt jaarlijks een depressie door
- Ruim 40% van de arbeidsongeschikten heeft psychische klachten
- Mensen met een of meer langdurige lichamelijke aandoeningen hebben vaker last van stress en psychische klachten
- 12 op de 100 huisartsenbezoeken zijn stress gerelateerd