Omgaan met onbegrip bij grenzen aangeven

Voorbeelden en oefeningen om je emotionele grenzen aan te geven wanneer mensen je grenzen niet respecteren en bij onbegrip

In de vorige nieuwsbrief deelden we een aantal voorbeelden over grenzen aangeven. We ontvingen terecht de opmerking: grenzen aangeven is één maar hoe erop gereageerd wordt is een tweede. We zoomen in dit artikel daar verder op in. Lees verder en ontdek hoe je kan omgaan met onbegrip uit je omgeving als jij je grenzen aangeeft. Versterk je mentale weerbaarheid met deze tips!

Een duidelijke grens aangeven met respect voor de ander is belangrijk. Wij houden immers allemaal van duidelijkheid. Er komen echter ook momenten dat je omgeving niet Ok is met jouw grens. Onbegrip uit je omgeving kan enorm frustrerend zijn en blijft soms langer bij je hangen dan dat je zou willen. Blijf je grenzen herhalen voor meer grip op je belastbaarheid. De gekozen grens is voor jou en niet tegen een ander. Vergeet ook niet dat je omgeving tijd nodig heeft om te wennen aan je andere manier van reageren. Vooral mensen die je langer kent zullen moeten wennen aan dat jij nu meer voor jezelf opkomt en zegt wat wel en wat niet goed voor je is. Als je je grenzen aangeeft bij mensen die je net ontmoet dan zal je eerder positieve reacties krijgen, zij kennen niet anders zeg maar. Onbegrip komt ook vaak voort uit onwetendheid van de ander of dat iemand teveel van je verlangt. Heel veel mensen hebben geen idee hoe het is om bijvoorbeeld een (chronische) ziekte te hebben die je beperkt. Door concreet te benoemen wat er gebeurt als jij over je grens heen gaat, kunnen mensen in je omgeving je situatie beter begrijpen. Blijf dus je grenzen stellen met compassie om andere te leiden in hoe ze met je om moeten gaan.

Mensen die jouw grenzen niet respecteren

Blijf je grenzen stellen ook om jezelf te beschermen tegen manipulatie en energie slurpende situaties. Er blijven helaas altijd mensen die moeite blijven houden met je grenzen. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn, vooral als het iemand betreft die dicht bij je staat. Het kan aanvoelen als je moeten verantwoorden, verdedigen, jij ineens de spelbreker bent of je ervaart dat de ander jou niet ziet voor wie je écht bent. Het komt ook voor dat anderen jouw grenzen en kwetsbaarheid onbedoeld ‘misbruiken’ voor hun eigen onzekerheid , verlangen of gewin. Even oprechte aandacht en begrip van de ander is fijn, maar je zal ook merken dat sommige jouw openheid ‘gebruiken’ om hun eigen onzekerheden van zich af te schuiven. Of mensen stellen zich met goedbedoelde intenties ineens op als coach terwijl je al zelf in alle duidelijkheid bewust hebt aangegeven wat voor jou het beste werkt. Men gaat voorbij aan wat voor jou zo belangrijk is. Dit is het punt waarop je kan besluiten het onbegrip of onvermogen van een ander te laten voor wat het is door het contact te beperken. Het kan ook tijd zijn om afscheid te nemen van een relatie of vriendschap. Dit laatste kan behoorlijk pittig zijn maar vergeet niet dat jij nu echt een keer volledig voor jezelf mag kiezen!

Beter afgewezen worden om wie je echt bent dan geaccepteerd te worden om wie je niet bent

door Ingspire

Jouw grenzen geven aan wie je bent en wat je belangrijk vindt. Je creëert ruimte voor jouw mening, je gevoelens en behoeften. Wat mij verder persoonlijk ook helpt bij mensen die volhardend zijn is om emotioneel een grens te stellen door aan te geven dat het voor nu gewoon niet goed voelt voor mij. Je gaat zo stap voor stap een sterker gevoel ontwikkelen van je behoeften en emotionele en/of lichamelijke belastbaarheid.

Wat kan je doen bij weerstand en onbegrip als jij je grenzen aangeeft?

 1. Vertel bij onbegrip aan de ander wat wél en niet goed voor je voelt
 2. Benoem kort wat er gebeurt als je toch mee gaat in de wens van de ander en daarmee over je eigen grenzen gaat
 3. Begin je reactie met Nee en laat het bij de ander (niet alles is jouw verantwoordelijkheid)
 4. Stel duidelijke afspraken of beperk het contact als de ander maar over je grenzen blijft gaan

Waarom moet je grenzen blijven stellen?

 • Blijf grenzen stellen om andere te leiden in hoe ze met je om moeten gaan.
 • Blijf je grenzen stellen en versterk je mentale kracht om jezelf te beschermen tegen schadelijke mensen en situaties.
 • Blijf grenzen stellen om niet voorbij te gaan aan je eigen behoeften en belastbaarheid

Top 5 tips die helpen bij grenzen aangeven

Hoe geef ik mijn grenzen aan? Tips en voorbeelden om je grenzen aan te geven bij onbegrip vermoeidheid en afspraken maken
 1. Boekentip: Grenzen stellen met compassie
 2. Boekentip: Stop met aardig zijn
 3. Kracht armband tegen onrust voor meer innerlijke rust
 4. Online cursus: Vergroot je zelfvertrouwen leer in je kracht staan en omgaan met kritiek
 5. Sterk ketting als reminder om in jouw kracht te blijven staan

Door ingspire.nl

 

Welkom bij Ingspire
hét Zingevingsplatform

★ De mooiste Krachtspreuken van Ingspire
★ Mini Handleidingen voor je Herstelplan
Gidsen voor spirituele verdieping
★ Kracht Cadeaus & Leestips
★ Onvoorwaardelijk Acceptatie van schrijfster Inge

Start je zoektocht naar meer Zingeving

Geef een Lichtpuntje

Steun Ingspire en creëer samen met ons lichtpuntjes!

lichtpuntjes voor in donkere tijden

Digitale Souldive gidsen voor verdieping

 • Leren accepteren hoe doe je dat? Alles over acceptatie in dit prachtige eboekje Sleutels tot Acceptatie
 • voorbeelden bouwstenen zingeving voor jouw persoonlijke zingeving met zingevingsvragen die je verder helpen voor een zinvoller leven

Leer hoe je accepteert en transformeert naar een nieuwe manier van Zijn. Soul Diving is een reis naar je diepste zelf. Een duik in het verkennen van je binnenwereld om een nieuwe verbinding met jezelf tot stand laten komen. Maak een soudive en duik pareltjes van wijsheid op.
❤ Gids bouwstenen Zingeving
❤ Gids sleutels tot acceptatie
❤ Gids gebrek aan zingeving

Spreuken over het leven

❤ Quotes voor leren Loslaten
❤ Quotes voor leren Accepteren
❤ Quotes voor meer Balans
❤ Quotes voor Rust in het hoofd
❤ Quotes voor vinden van Zingeving

Handige alfabetische spreukenlijst - deel jouw favoriete Ingspire quote!

Leeshoek

Meest gelezen artikelen:
» Stilstaan om vooruit te komen
» Loslaten voor een nieuw stukje Zijn
» Hoe anders naar dingen kijken?

Wat niet mag ontbreken in jouw boekenkast!
» Leesinspiratie zware tijden
» Leesinspiratie mindfulness & yoga
» Leesinspiratie spirituele groei

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.