Meditatie

Een open, blanco mind met weinig (voor)kennis kan juist de sleutel zijn voor een bijzondere ervaring.

Denk je erover om naar een meditatie retraite te gaan? Dan is dit wat je moet weten bij het maken van een keuze. Doordat er vele soorten retraites bestaan, is het moeilijk om er een te zoeken die bij jou past. Hieronder staan een aantal handige tips die je kunnen helpen de juiste keuze te maken.

Wat voor soort meditatie retraite is het?

Zoek uit of het retraite centrum bij je past en overeenkomt met jouw waarden. Stedelijk of rustiek, strand of bergen, vegetarisch of veganistisch, stil of begeleid, met of zonder vrijwilligerswerk, individueel of met een groep – Retraites zijn er in vele vormen en soorten. Zoek je een meditatie retraite in Nederland of meditatie retraites in het buitenland? Zorg ervoor dat je de omgeving en de geografische locatie fijn en aantrekkelijk vindt.

Hoe ervaren ben je?

De gehele dag in stilte doorbrengen met mensen die je niet kent kan een uitdaging zijn, vooral in de eerste paar dagen. Maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt, kan het veel voldoening geven, ongeacht hoe lang je hebt gemediteerd. Als je net begint, begin dan klein met een dag of een weekend weg.

Als je depressiviteit ervaart, angst of een post-traumatische aandoening, ga dan eerst ten rade bij een professional.

Wat is jouw intentie?

Stel jezelf de volgende twee vragen: Waarom wil ik naar een retraite? Wat wil ik eruit halen?

Bekijk het retraite programma zodat je een goed idee hebt wat hun doelen zijn. Maak je geen zorgen dat je je niet genoeg hebt voorbereid. De staf en jouw mede-meditators vormen een hulplijn waaraan je al jouw vragen of angsten kenbaar kunt maken. Een open, blanco mind met weinig (voor)kennis kan juist de sleutel zijn voor een bijzondere ervaring.

Wie is de leraar/ meester tijdens de meditatie retraite?

Omdat er zo’n breed aanbod is van leraren en retraites, moet je er zeker van zijn dat jouw waarden overeenkomen met die van de leraars filosofie. Als je bijvoorbeeld sceptisch bent van religie of terughoudend van spirituele gesprekken, zoek dan een leraar die juist seculiere waardes aanhangt. Onderzoek een beetje of de leraar gerespecteerd is in de meditatie gemeenschap. Praat eventueel met hem of haar. Voel je een affiniteit met de manier waarop de leraar vertelt over meditatie en mindfulness? Komt hij of zij over alsof men de beste bedoelingen heeft?

Wat kan je van een retraite verwachten?

De kans is aanwezig dat je het gevoel gaat ervaren dat je geest is ontspoort,

dat deze van gedachte naar gedachte raast zonder schijnbare controle of vorm van logica.

Het gevoel van een lichamelijk ongemak is heel normaal, net als gevoelens van

vreugde en inzicht. Voor degenen die nieuw zijn kan het mindful relaxen,  zitten en mindful lopen in stilte – zelfs met het vermijden van oogcontact, vreemd en onnatuurlijk voelen. En toch is het delen van deze uiterste stilte dat de ervaring zo bijzonder maakt. En vergeet niet het onverwachtse te verwachten..

[vc_message message_box_color=”orange” icon_fontawesome=”fa fa-angle-double-right”]

[/vc_message]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.