Meditatie

Laat komen wat komt, laat gaan wat gaat en zie wat overblijft. ~ inge ingspire

Beginnen met mediteren

Leren mediteren in 6 makkelijke stappen!Je hebt gehoord dat meditatie kan bijdragen aan jou gezondheid en welzijn, dus je hebt besloten om het eens te proberen. Maar je weet niet goed waar te beginnen … hoe breng je jouw geest tot rust?

Om erachter te komen wat voor soort meditatie goed voor jou werkt, kan je het beste een paar verschillende soorten meditatie en methodes uit proberen. Kies vervolgens de vorm meditatie waarbij je het meest comfortabel voelt.

Ontdek de Mantra meditatie techniek

Volg deze zes eenvoudige stappen om te beginnen met een soort van meditatie techniek genaamd mantra meditatie.

  1. Kies je mantra. Een Mantra is een woord of zin die je herhaalt gedurende jouw meditatie. De Mantra is bedoeld om jouw aandacht te verzetten naar iets anders dan jouw gedachten. Daarbij mag je elke zin gebruiken. Sommige mensen houden ervan om de woorden liefde of vrede te gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om de “So Hum Mantra” te gebruiken. Dit wordt ook wel de Mantra van de Manifestatie genoemd. Sommige vinden deze mantra fijn om te gebruiken omdat het niet in hun eigen taal is en daardoor geen andere gedachtes oproept.
  2. Zoek een comfortabele zitplek. Het beste is om een rustige locatie te vinden waar je niet wordt gestoord. Het is niet per se nodig om met gekruiste benen op de grond te zitten tenzij je dit erg prettig vindt.Je kunt op een stoel of sofa zitten of op de grond met je rug tegen de muur. Gebruik eventueel kussens of dekens ter ondersteuning. Het doel is om zo recht mogelijk te zitten zonder het comfort te verliezen. Omdat we  allemaal een andere lichaamsbouw hebben en je een fijne meditatie wil beoefenen, is het belangrijk prioriteit aan het comfort te stellen. Het is niet aan te bevelen om op je rug te liggen omdat de meeste mensen snel in slaap vallen in deze positie. Uiteraard kun je dit wel proberen als zitten niet comfortabel voor je is. De belangrijkste regel is dat meditatie overal beoefend kan worden, zolang het comfortabel is.
  3. Sluit zachtjes je ogen en begin met een paar diepe ademhalingen. Probeer een paar “zuiveringsademhalingen” door langzaam door jouw neus in te ademen en dan door jouw mond uit te ademen.  Vervolg na een paar zuiveringsademhalingen met een normale, relaxte ademhaling door de neus met jouw lippen licht gesloten.
  4. Begin met het herhalen van jouw mantra zonder lippen of tong te bewegen. De herhaling van de mantra is zacht, rustig en relaxed. Je hoeft dit niet te forceren. De mantra hoeft niet te stroken met de ademhaling, alhoewel sommige mensen dit wel graag doen.Als je bijvoorbeeld de So Hum mantra gebruikt, kun je zachtjes ‘So’ bij de inademing en ‘Hum’ bij de uitademing  herhalen. Als je er voor kiest om de mantra in lijn te laten lopen met jouw ademhaling, probeer hier dan niet te gefixeerd op te zijn. Naar mate jouw meditatie vordert, laat jouw ademhaling z’n eigen ritme vinden. Soms helpt het om jezelf voor te stellen dat er woorden in jouw oor worden ingefluisterd in plaats van dat je jouw mantra zelf aan het herhalen bent.
  5. Probeer niet jouw gedachtes tegen te houden of je geest leeg te maken. Als je hier mee bezig bent, dan kom je er ongetwijfeld achter dat je van jouw mantra af dwaalt. Het zit in de aard van de menselijke geest om te dwalen. Probeer jouw gedachtes niet te stoppen of je geest “leeg te maken”. Op het moment dat je erachter komt dat de aandacht van jouw mantra afdwaalt door gedachtes of andere afleidingen, keer dan terug door zachtjes jouw mantra te herhalen.
  6. Stop met herhalen van de mantra na circa 20-30 minuten. Blijf vervolgens nog even met gesloten ogen een aantal minuten zitten voordat je weer met andere activiteiten aan de slag gaat.Tip: Je kunt eventueel een timer gebruiken met een zacht geluid. Veel mensen gebruiken hun mobiele telefoon als hun meditatie timer. Je kunt een meditatie app op je smartphone downloaden of een zacht geluid instellen op je telefoons ingebouwde timer. Zorg ervoor dat het volume laag staat omdat je niet uit jouw meditatie wakker wil schrikken.

Wanneer de Mantra meditatie en hoe vaak?

De voordelen van meditatie zijn het grootst als deze dagelijks wordt beoefend. Idealiter wordt de meditatie ’s ochtends gedaan vlak na het opstaan en aan het einde van de dag, het beste nog voor het avondeten. Het is fijn om de dag met een gecentreerd en gebalanceerd gevoel te beginnen  na voltooiing van je meditatie. Je avond meditatie kan je als een uitlaat klep zien waardoor je jouw stress en spanning van de dag weg kan laten stromen.


Inspirerende tips meditatie:
Wat is een Mantra? | Gezondheid en meditatie

Welkom bij Ingspire
hét Zingevingsplatform

★ De mooiste Krachtspreuken van Ingspire
★ Mini Handleidingen voor je Herstelplan
Gidsen voor spirituele verdieping
★ Kracht Cadeaus & Leestips
★ Onvoorwaardelijk Acceptatie van schrijfster Inge

Start je zoektocht naar meer Zingeving

Ontvang de Nieuwsbrief

Ik wil zinvolle inspiratie over: *

Nieuw: souldive gidsen!

  • Leren accepteren hoe doe je dat? Alles over acceptatie in dit prachtige eboekje Sleutels tot Acceptatie
  • voorbeelden bouwstenen zingeving voor jouw persoonlijke zingeving met zingevingsvragen die je verder helpen voor een zinvoller leven

Leer hoe je accepteert en transformeert naar een nieuwe manier van Zijn. Soul Diving is een reis naar je diepste zelf. Een duik in het verkennen van je binnenwereld om een nieuwe verbinding met jezelf tot stand laten komen. Maak een soudive en duik pareltjes van wijsheid op.
❤ Gids bouwstenen Zingeving
❤ Gids sleutels tot acceptatie
❤ Gids gebrek aan zingeving
❤ Gids het pad van acceptatie

Spreuken over het leven

❤ Quotes voor leren Loslaten
❤ Quotes voor leren Accepteren
❤ Quotes voor meer Balans
❤ Quotes voor Rust in het hoofd
❤ Quotes voor vinden van Zingeving

Handige alfabetische spreukenlijst - deel jouw favoriete Ingspire quote!

Leeshoek

Meest gelezen artikelen:
» Stilstaan om vooruit te komen
» Loslaten voor een nieuw stukje Zijn
» Hoe anders naar dingen kijken?

Wat niet mag ontbreken in jouw boekenkast!
» Leesinspiratie zware tijden
» Leesinspiratie mindfulness & yoga
» Leesinspiratie spirituele groei

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.