In het laten varen van onze perceptie ontstaat ruimte…

Diepzinnige spreuk over loslaten van Inge Ingspire: In het laten varen van onze perceptie ontstaat ruimte om op een andere manier waar te nemen


Mooie ingspire quote over ‘perceptie’ en ‘loslaten’

Dit citaat is van Inge Ingspire.nl, schrijfster, gediplomeerd ACT (Acceptance & Commitment Therapy) en Zingevingsdeskundige. Wikipedia hanteert de volgende definitie van perceptie: ‘Perceptie, ook wel waarneming genoemd, is het proces van het verwerven, registreren, interpreteren, selecteren en ordenen van zintuiglijke informatie’.
Onze perceptie (observatie) wordt beïnvloed door onder andere onze normen, waarden, ervaringen, gevoelens en houding. Het is een gekleurde bril waarvan je niet weet dat je hem op hebt. Het is een zienswijze hoe we naar de wereld kijken en er op reageren.

In het laten varen van onze perceptie ontstaat ruimte om op een andere manier waar te nemen ~ Ingspire

Het ervaren van bewustzijn

Door een andere manier van waarnemen creëren we ruimte voor flexibiliteit en keuzemogelijkheden. Door elke keer onze perceptie te laten varen, deze los te laten, nemen we verschillende zienswijzen in. We laten ons waardeoordeel varen en worden bewust van de hoeveelheid keuzemogelijkheden. Je bent eerder in staat vrij te komen van belemmeringen en ervaart meer en meer de ‘echte werkelijkheid’. Zo zei Einstein dat we een probleem niet oplossen met de denkwijze die het veroorzaakt heeft.

Perceptie is dan ook een belangrijk onderdeel van verandering. Met mindfulness krijg je bijvoorbeeld handvatten aangereikt hoe te observeren zonder te interpreteren en te oordelen. Een mooie quote van Krishnamurti als afsluiter van dit stuk over perceptie:

Waarnemen zonder oordeel is de hoogste vorm van menselijke intelligentie ~ Krishnamurti

3 Tips voor het vergroten van jouw bewustzijn

  1. Lees ook ons artikel: Hoe verander je de manier waarop je naar dingen kijkt?
  2. Bekijk alle spreuken over perceptie en de mooiste spreuken over bewustzijn.
  3. Boekentips van onze redactie: De kracht van het NU – gids voor een bewust en gelukkig leven van  Eckhart Tolle en Het no-nonsense meditatieboekover hoe bewust zijn je mentale en fysieke gezondheid kan versterken.

 

Welkom op Ingspire


NIEUW - Zingeving in tijden van het Coronavirus Binnenkort! - Zingeving cursussen

Geïnspireerd blijven?

Ik wil zinvolle inspiratie over: *

Volg je ons ook al?

Menu
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.