De weg naar Acceptatie...

In het loslaten van het willen oplossen vind je de weg naar acceptatie ~ inge ingspire.nl

Mooie ingspire spreuken, tips over actieve aanvaarding en inzichten over acceptatie waar je kracht uit kan halen en die kunnen helpen beter met een belastende situatie om te gaan als we door moeilijke pijnlijke momenten in ons leven worden uitgedaagd. Het eerste deel in een mooie reeks inzichten over het thema Acceptatie.

Thema Acceptatie – deel 1

We hoeven niet alles leuk te vinden wat op ons pad komt in het leven. Als we kunnen leren om moeilijke situaties daadwerkelijk te accepteren – en niet te negeren of ons er tegen te verzetten – dan kunnen deze situaties minder heftig voelen.

Gedurende jouw leven heb je mooie, adembenemende ervaringen maar ook verliezen en falen. Veel van de pijn in het leven komt voort uit de teleurstelling door niet bevredigde onophoudelijke verlangens.

Jouw algemene gemoedstoestand wordt minder bepaald door het aantal mooie momenten die je mee hebt gemaakt maar meer door hoe je met de moeilijke momenten om heb weten te gaan. De sleutel hoe je kan omgaan met deze vervelende momenten wanneer ze gebeuren is acceptatie.

Afkeer, vermijden en hebzucht  gaan over het altijd willen dat het moment beter of anders is, acceptatie gaat juist over het beste uit elk moment halen, ongeacht hoe dit moment er uit ziet.

Acceptatie vermindert lijden

Wanneer ongewenste dingen gebeuren, kan dit pijnlijk zijn. Wanneer wij ons verzetten tegen onze pijn, dan vergroten we ons lijden. Zie het als een soort formule:

Pijn X Verzet = Lijden

Pijn is wat je voelt wanneer er iets moeilijks, onplezierigs verdrietigs of engs gebeurt. Het is onvermijdelijk dat we allemaal wel eens pijn zullen voelen. Je verzet je om aan pijn te ontsnappen. Klagen is ook een vorm van verzet of weerstand.

Als er ooit een lied geschreven zou worden over verzet of weerstand zou die ongeveer zo gaan:

“Het is niet eerlijk, waarom gebeurt dit altijd met mij? Het is niet mijn schuld. Dat had je niet mogen zeggen.”

Je kan pijn zelf niet vermijden maar je kunt de versterking hiervan vermijden door acceptatie te leren. Acceptatie is een geestestoestand waarin je het huidige moment ziet zoals het is. Deze bewustwording stelt je in staat pijn, boosheid of verdriet te ervaren zonder dat deze erger worden

Acceptatie is alles behalve passief. Het is niet wat je tegen houdt maar juist wat je vooruit brengt omdat het je in een bewustzijn brengt waarin je helder beslissingen kunt maken.

Wat is acceptatie en wat is acceptatie niet?

  • Acceptatie is niet hetzelfde als “Leuk vinden”
  • Acceptatie is niet hetzelfde als “het goed vinden”
  • Acceptatie is niet “Passief gelaten worden”
  • Acceptatie is geen beslissing

Acceptatie heeft niets te maken met opgeven. Het is juist het bewustwording van de realiteit van de oneerlijkheid en dan te handelen met wijsheid om effectief verandering teweeg te brengen.

Meer weten over bovenstaande acceptatie onderwerpen?
Binnenkort gaan we dieper in op bovenstaande onderwerpen…Zorg dat je onze updates en mooie inzichten niet mist, schrijf je hier in op onze inspiratie nieuwsbrief,

Spreuk over acceptatie

Tips gerelateerd aan acceptatie

Ga verder naar Deel 2 Acceptatie vermindert lijden

Bron: mind.org

Welkom op Ingspire


NIEUW - Zingeving in tijden van het Coronavirus Binnenkort! - Zingeving cursussen

Geïnspireerd blijven?

Ik wil zinvolle inspiratie over: *

Volg je ons ook al?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.