Iedere grens die je durft te blijven stellen..

ingspire quote - Iedere grens die je durft te blijven stellen brengt jou dichter bij jezelf

Het herkennen van grenzen, hoe doe ik dat?

Iedere grens die je durf te blijven stellen brengt jou dichter bij jezelf  ~ ingspire 

Dit citaat  over je grenzen blijven stellen is van Ingspire.nl door schrijfster Inge Geertzen. Weet jij wat jouw grenzen zijn? Is het lastig zelf te bepalen waar je grenzen liggen of zeg je vaker ja dan nee? Herken je dat, het soms zo moeilijk is om alle ballen in de lucht te houden? Hoe ontdek je waar jou grenzen liggen? Omdat je geen zin hebt in discussie, de ander wellicht niet voor het hoofd wilt stoten of omdat je zo moe bent en het je veel energie kost, laat je dingen wellicht maar op zijn beloop. Voordat je het weet ga je voorbij aan jezelf en aan jouw behoeften. Durf jou grenzen elke keer weer te blijven stellen!

Oefen in bewustzijn en in duidelijkheid

Met bewustwording kan je een reactie omzetten in keuzepunten. Oefen in bewustzijn. Merk de kleine veranderingen in je lichaam op. Het herkennen van een grens kan bijvoorbeeld zitten in de kleine veranderingen in je lijf als gevolg van het verzoek van de ander (kort je adem inhouden, druk, spanning, zweten). Het kan ook zo maar zijn dat je in het moment zelf nog niet goed weet of dat je iets wilt of (aan)kan.

Merk op en wees duidelijk. Geef aan wat je wilt en wat je nodig hebt. Een duidelijke grens aangeven met respect voor de ander is belangrijk. Wij houden immers allemaal van duidelijkheid. In praktijk niet altijd even makkelijk! Creëren ruimte voor wat jij belangrijk vind. Dit kan je doen door bijvoorbeeld aan te geven dat je op een later moment ergens op terugkomt. Dit geeft jou de gelegenheid om even te voelen of dat dit iets is wat je wil of waar je wel of geen energie voor hebt / van krijgt.

Uiteraard kan het soms ook nodig zijn om een grens te verleggen. Je grenzen verleggen gaat zelden zonder slag of stoot maar kan veel moois met zich meebrengen.

bron ingspire.nl

3 Boekentips over grenzen

  1. Grenzen stellen met compassie leer in acht weken je ik-grens kennen
  2. Grenzen Stellen Grenzen Houden Leren nee zeggen op wenselijke momenten
  3. Zonder grenzen oosterse en westerse benaderingen van persoonlijke groei

Welkom op Ingspire


NIEUW - Zingeving in tijden van het Coronavirus Binnenkort! - Zingeving cursussen

Geïnspireerd blijven?

Ik wil zinvolle inspiratie over: *

Volg je ons ook al?

Menu
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.