Gebroken

Bewustheid is het begin van een transformatieproces waarbij je kan kiezen voor een andere manier van zijn. ~ ingspire

Gouden wonden

Japans gebruik tegenslagIn Japan bestaat een oud gebruik: als een gebroken kopje of vaas wordt gerepareerd, wordt de schade nog eens onderstreept door de barst te vullen met goud. De boodschap: als iets is beschadigd -en dus een geschiedenisheeft- wordt het mooier. Wonden doen ons groeien en maken ons sterker. Dat is de reden dat trauma’s zinvol zijn. En elk leven brengt nu eenmaal trauma’s met zich mee.

Hoe kom ik van mijn trauma(‘s) af?

De Amerikaanse psycholoog Peter Levine ontdekte een methode om mensen van hun trauma’s af te helpen. Die behandeling noemde hij Somatic Experiencing. Somatic Experiencing betekent letterlijk: ervaren in je lichaam. De insteek van deze methode is dat we  de energie van elke grote schok of klap in ons leven opslaan in ons lijf. Het idee is: trauma’s zitten in je lichaam, en daarom kun je ze er met behulp van deze therapie ook weer uit bewegen. Deze leer blijkt inmiddels overal in de wereld mensen te hebben geholpen.

Trauma’s, wonden en leraren

We schamen ons vaak voor de dingen waarvan we last hebben. We hebben de neiging onze kwetsbaarheid en wonden te verhullen. Maar daarmee ontzeggen we onszelf helaas ook de genezing die ons meer voldoening  kan schenken in het leven. Trauma’s horen bij het leven, maar hoeven niet levenslang te duren volgens Peter Levineg.   De wonden die het leven met zich mee brengt, worden ook wel ‘leraren’ genoemd. Somatic Experiencing helpt  ons onze wonden te genezen en te begrijpen wat deze ons kunnen leren, zodat we met plezier kunnen drinken uit  een kopje met gouden barsten.

Meer over angst en trauma | Tegenslag?

Welkom op Ingspire


NIEUW - Zingeving in tijden van het Coronavirus Binnenkort! - Zingeving cursussen

Geïnspireerd blijven?

Ik wil zinvolle inspiratie over: *

Volg je ons ook al?

Menu
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.