Hoe je jouw adem afstemt op de wijsheid van het Hart
Ons hart is het middelpunt van ons bestaan. Veel mystici, filosofen en (oude) geneeskundigen beschouwen het hart als “De zetel van de Ziel”; een bron van grote intuïtie en wijsheid. Hartcoherentie kan veel voor je betekenen als je moeite hebt met loslaten en het lastig vindt om tot rust te komen. Stress beïnvloedt je hartritme en speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van een disfunctionele ademhaling. Hartcoherentie helpt je om je ademhalingsritme en hartslag te synchroniseren. Lees verder en ontdek waarom hartcoherentie zo krachtig is en krijg toegang tot een ademhalingsoefening uit het compleet handboek Harcoherentie om je stress onder controle te houden.
Wat is hartcoherentie?
Wat is Hartcoherentie en waarom is het zo krachtig? Hartcoherentie is een techniek van een langzame gecontroleerde ademhaling die synchroniseert met je hartslagcycli. Ons hart is het middelpunt van ons bestaan en de adem is onze belangrijkste energiebron. Stress beïnvloedt je hartritme en speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van een disfunctionele ademhaling. Hartcoherentie helpt je om je ademhalingsritme en hartslag te synchroniseren. Hartcoherentie kan dus veel voor je betekenen als je moeite hebt met loslaten en het lastig vindt om tot rust te komen. Als je met aanhoudende stress en vermoeidheid te maken hebt door bijvoorbeeld ziekte, depressiviteit of door een burn-out dan kan Hartcoherentie helpen je hartslag te vertragen. Met hartcoherentie wordt je hartritme regelmatiger.
Wat is ‘hartcoherentie ademhaling’?
Door emoties en (onder)bewuste spanning in ons lichaam kan je hartslag omhooggaan. Ons hart heeft namelijk een eigen zenuwstelsel met meer dan 40.000 neuronen die kunnen waarnemen, voelen, leren en onthouden. Ons hart is dus voortdurend in communicatie met de hersenen. Door ademhalingstechnieken uit de hartcoherentie toe te passen bij momenten van angst of stress, geef je vanuit je hart signalen aan je brein dat je veilig bent en mag ontspannen.
Hoe train je Hartcoherentie?
Onze ademhaling is een ongelooflijk machtige bondgenoot. Met een rustige ademhaling kunnen we ons hartritme reguleren. Het compleet handboek Hartcoherentie bevat een rijkdom aan ademhalingsoefeningen voor verschillende situaties om emotioneel in balans te komen. In dit boek wordt de basistechniek voor het ontwikkelen van hartcoherentie uitgelegd; aandacht voor het ademhalingsritme zonder een bepaalde intentie toe te voegen zoals bijvoorbeeld je gedachten te ‘stoppen’. Volg hierbij deze basis adviezen op:
- Oefen op een rustige plek waar je je op je gemak voelt
- Neem een flexibele stabiele houding aan, maak je borst goed vrij
- Ritualiseer je oefenmomenten
- Pas je oefentijden geleidelijk aan. Forceer het niet.
Train Hartcoherentie met deze Oefening
De Morpheays oefening uit de Hartcoherentie helpt om stress onder controle te houden. Deze ontspanningstechniek is gebaseerd op het afwisselen van spiercontracties en – ontspanningen met hartcoherentie. Op momenten als je gedachten te veel ruimte innemen en je hinderen in slaap te vallen, dan kan je deze oefening toepassen:
◆ Heroriëntatie op je lichaam:
- Controleer of je houding los, open en ontspannen is (benen niet gekruist en handen open en losjes)
- Richt je aandacht op de contactpunten tussen je lichaam en de matras en het laken (of dekbed)
- Richt je aandacht op de gewaarwordingen en bewegingen van je ademhaling
◆ Samentrekkingen /verslappingen:
- Maak je longen leeg door uit te ademen en adem diep in zonde te forceren. Houd je adem even in, met volle longen
- Gedurende de hele tijd dat je je adem inhoudt, span al je spieren in je lichaam aan en houd je ze vast (kaken, nek, borst, armen, buik, billen, benen, voeten) zonder jezelf pijn te doen. Als je je adem niet meer kan inhouden, adem je langzaam uit door je mond en ontspan je geleidelijk elke spier in je lichaam. Laat alle spanningen van de dag los.
- In de vier natuurlijke ademhalingen die volgen, blijf je elke spier ontspannen door langzaam te ademen.
Coaching tip van Inge:
,, Als je diep inademt probeer op het hoogtepunt van je inademen de stilte op te merken die daar aanwezig is. Ook op het dieptepunt van je uitademing kan je een natuurlijke stilte opmerken die daar bestaat. Een stilte die je toe laat om te aarden in het Nu. Geef jezelf toestemming om alle zorgen los te laten. Je mag je geest nu toestemming geven om te ontspannen en te rusten. Je hoeft nergens te zijn of iets te doen”
◆ Herhaling
Herhaal deze reeks ten minste drie keer na elkaar. Als je ademhaling hoog en geblokkeerd blijft en je de buikademhaling moeilijk vindt, plaats dan je handen op je buik net onder de navel en voer de volgende sequentie een aantal keren uit:
- Concentreer je op slechts één ding: adem langzaam uit door je maag in te trekken en er met je handen op te drukken (je handen moeten in de buikholte zinken). Maak jezelf leeg door zo lang mogelijk op deze manier uit te ademen tot er geen zuchtje lucht meer in je longen zit.
- Als je longen leeg zijn, laat je alles in één keer los (hand, buikspieren en ademhaling_. Hierdoor zal je diep inhalen met je hele lichaam, inclusief je onderbuik!
Voer bovenstaande sequentie een aantal keren uit.
❤ Bovenstaande oefening komt uit het compleet Handbboek Hartcoherentie van Caroline Gormand (€39,95 | ISBN 9789044762075 | Uitgeverij Deltas)