Lichtpuntjes...

Als de zon ondergaat komen de sterren op. ~ inge inspire.nl

Lichtpuntjes die hoop brengen

Diwali (ofwel Deepavali, Divali) vindt zijn oorsprong in India en is een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme. Dit festival is even belangrijk voor Hindoes als kerstvakantie voor de Christenen is. Diwali wordt jaarlijks gevierd op de helderste volle maanavond (14 t/m 18 november 2020). Het woord Diwali is afgeleid van het Sanskriet dipavali, dat een rij lichtjes betekent. Het festival symboliseert de overwinning van goed boven het kwaad.

Zegeningen voor geluk

Het festival is gewijd aan Maha Lakshmi, de godin van voorspoed, geluk en het licht. Lakshmi is de vrouw van Vishnu en symboliseert wijsheid, welvaart en vrijgevigheid. Gelovigen willen dan ook graag gezegend worden door Lakshmi. Aangezien Lakshmi niet in een donker huis komt, zijn de Diwali lampen (diya), aangedreven door olie, het belangrijkste symbolisch gebruik.

Diwali wordt gevierd over een periode van vijf dagen:

Kom meer te weten over het Diwali festival uit het Hindoeisme

Feestelijke Indiase maaltijd!

 

Kom meer te weten over het Diwali festival uit het Hindoeisme
  1. Op de eerste dag vind er een eerbetoon plaats aan Lord Dhanwantari die geassocieerd wordt met Ayurveda en diverse geneeskundige praktijken. Het is een traditie om bij zonsondergang een heilig bad te nemen, een diya lamp aansteken rond een ‘Tulsi’ plant, bidden tot Lord Yama voor welzijn en krachtige mantra’s te zingen. Er wordt tevens geshopt voor goud- of keukengerei.
  2. Op de tweede dag worden de huizen prachtig versierd met lampen en Rangoli, een populaire kunstvorm met mooie patronen van poeders of zand op de vloer.  Om Lakshmi te verwelkomen en meer geluk te brengen.
  3. Op de derde belangrijkste dag van het festival komen gezinnen samen voor  een gebed aan Godin Lakshmi. India wordt nu behalve door duizenden kaarsjes ook opgelicht met vuurwerk.
  4. De vierde dag is de eerste dag van het nieuwe jaar wanneer vrienden en familieleden elkaar overweldigen met geschenken en de beste wensen overbrengen.
  5. Diwali is een echte familieaangelegenheid. Op de laatste dag van Diwali vindt er een ceremonie plaats waarbij zussen hun broers uitnodigen voor hun favoriete maaltijd. De ceremonie gaat over een fijne tijd samen en betekent de plicht van een broer om zijn zus te beschermen, evenals de zegen van een zus voor haar broer.

3 toepasselijke symbolische cadeaus!

Bekijk ook eens onze Lichtpuntjes quotes die je kracht geven voor de dag van morgen.


bron: ingspire.nl

Welkom op Ingspire


NIEUW - Zingeving in tijden van het Coronavirus Binnenkort! - Zingeving cursussen

Geïnspireerd blijven?

Ik wil zinvolle inspiratie over: *

Volg je ons ook al?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.