Waarom is acceptatie belangrijk?

Het tweede deel in een mooie reeks inzichten over het thema Acceptatie. In dit deel gaan we dieper in op een paar aspecten van Acceptatie die je verder kunnen helpen bij het acceptatieproces. Waarom is acceptatie belangrijk?  We proberen met behulp van praktische voorbeelden het begrip acceptatie duidelijk te maken.

Ingspire Quote - We hebben er niet voor gekozen te lijden in het leven. We mogen wel kiezen hoe het leven te leiden - citaat van schrijfster Inge GeertzenAcceptatie vermindert lijden – deel 2

Je kan pijn zelf niet vermijden maar je kunt de versterking hiervan (lijden) vermijden door acceptatie te leren. Acceptatie is een geestestoestand waarin je het huidige moment ziet zoals het is. Deze bewustwording stelt je in staat pijn, boosheid of verdriet te ervaren zonder dat deze erger worden.

Acceptatie is alles behalve passief. Het is niet wat je tegen houdt maar juist wat je vooruit brengt omdat het je in een bewustzijn brengt waarin je helder beslissingen kunt maken.

Statement:

“Acceptatie is het bewust erkennen van de nieuwe (ongewenste situatie) en daardoor inzichtelijk te kunnen handelen om verandering tot stand te brengen die nodig is”

Dit leggen we hieronder verder uit aan de hand van een paar voorbeelden.

Het niet-weten hoeft geen strijd te zijn - citaat van Ingspire door schrijfster Inge Geertzen bekend om teksten over zingeving, acceptatie en non-dualismeAcceptatie is erkennen van de realiteit en niet hetzelfde als “leuk vinden” of “goedkeuren”

Om iets te accepteren hoef je niet eerst iets leuk te vinden of goed te keuren. Nee, het accepteren van een bepaald ongewenst gedrag of gebeurtenis betekent het erkennen van de realiteit. Het betekent helder beseffen dat dit gedrag of gebeurtenis inderdaad plaats vind en kunnen inzien wat voor problemen dit voor jou veroorzaakt. Zodra je hier volledig bewust van bent, kun je beter nadenken over wat je hier (mogelijk) aan zou kunnen doen.

Acceptatie gaat ook over het erkennen dat iemand een andere mening heeft in plaats van dat je boos wordt dat deze persoon niet denkt zoals jij het wil. Dit geeft dan weer ruimte in je hoofd om helder te kunnen denken hoe je hier mee om kunt gaan. Acceptatie is dus niet passief worden ten opzichte van de situatie.

Acceptatie is een actie en niet hetzelfde is “opgeven”

Acceptatie is een actie om je bewustwording naar het Hier en Nu te brengen en bevestigen wat nu de waarheid is. Op het moment dat je actief het idee kunt loslaten hoe je zou willen dat dingen zouden moeten zijn, ben je bezig met het beoefenen van acceptatie. Acceptatie is de actie die je van “ik vind dit niet leuk” naar “wat is het beste wat ik nu kan doen?” kan tillen.

E-boekje Acceptatie met gratis online mini-cursus accepteren souldiving met ingspire zingevingsplatformAcceptatie van Pijn


Als een groot verlies een groot gat in ons hart slaat, hebben we nog steeds acceptatie nodig. Het kost alleen tijd…

Het idee dat acceptatie het lijden verminderd is moeilijk voor te stellen, vooral als het gaat om acceptatie van de meest pijnlijke of levens ingrijpende gebeurtenissen. Je hebt geen andere keus dan door het rouwproces heen te gaan wanneer het noodlot toeslaat. Maar we maken het erger wanneer we ertegen vechten door onszelf te laten overmannen door spijt (had ik maar…) en /of angst (ik ga nooit meer van iemand houden…). Deze spijt en angst gevoelens zijn normale reacties bij rouw, maar hoe meer tijd je toestaat hiermee bezig te zijn, hoe erger en hoe langer de pijn duurt en overgaat in lijden.

De acceptatie van de pijn, de waarheid kunnen zien van jouw lijden, betekent ook dat je een belangrijk aspect van pijn ziet: dat pijn tijdelijk is. Wanneer je meegesleurd wordt door jouw verdriet, voelt het alsof deze pijn nooit weggaat. Maar dat is niet hoe verdriet werkt, dit is hoe niets werkt. Alles verandert, zelfs de pijn van het verlies van dierbaren; het komt op, piekt en daalt. Het komt op, piekt en daalt. Het komt op, piekt en de scherpte vervaagd langzaam met de tijd. Het kan lang duren, maar het kan verdwijnen. De acceptatie van het verlies en de pijn die hiermee samen gaat, stelt je in staat een begin te maken met het heel proces.

Spreuk over acceptatie van Inge Ingspire.nl -In het loslaten van het willen oplossen vind je de weg naar acceptatieOefeningen acceptatie:

1. Acceptatie oefeningen voor in praktijk

Deze mini-handleidingen over leren accepteren bevatten persoonlijke tips van de oprichtster van het zingevingsplatform Ingspire.nl en brengen een stukje innerlijke rust.

2. Meditatief gedicht voor compassie bij Pijn

Regelmatig meditatie beoefenen kan je helpen om capaciteiten op te bouwen die je in staat stellen beter met de pijn om te gaan, meer geduld te hebben, de pijn te begrijpen en compassie te kweken in plaats van het gevecht aan te gaan en de pijn daarmee te versterken. Het volgende meditatieve gedicht kan je helpen bij mediteren als jouw hoofd en hart vol zit met verdriet en pijnlijke gedachtes. Herhaal de zinnen van het gedicht in stilte voor jezelf terwijl je in meditatie zit. Stem de stroom van woorden af op de stroom van de lucht van jouw adem. Ze bieden je een zwaarder anker voor jouw bewustwording en houden jouw aandacht in het relatieve rustige van het hier en nu, in plaats van dat jouw geest afdwaalt richting spijt en angst.

Het gedicht is van Thich Nhat Hanh, een van de grondleggers van Mindfulness:

Als je de moed vindt dwars door de pijn te gaan valt de last minder zwaar en ontstaat er ademruimte | Quote over Mindfulness van IngspireIk weet dat ik in-adem
Ik weet dat ik uit-adem

Wanneer ik in-adem, dan wordt mijn lichaam kalm
Wanneer ik uit-adem, dan lach ik

Ik ben in het Hier en Nu
Ik weet dat dit een kostbaar moment is 

 


bron: ingspire.nl

Welkom bij Ingspire
hét Zingevingsplatform

★ De mooiste Krachtspreuken van Ingspire
★ Mini Handleidingen voor je Herstelplan
Gidsen voor spirituele verdieping
★ Kracht Cadeaus & Leestips
★ Onvoorwaardelijk Acceptatie van schrijfster Inge

Start je zoektocht naar meer Zingeving

Ontvang de Nieuwsbrief

Ik wil zinvolle inspiratie over: *

Digitale Souldive gidsen voor verdieping

  • Leren accepteren hoe doe je dat? Alles over acceptatie in dit prachtige eboekje Sleutels tot Acceptatie
  • voorbeelden bouwstenen zingeving voor jouw persoonlijke zingeving met zingevingsvragen die je verder helpen voor een zinvoller leven

Leer hoe je accepteert en transformeert naar een nieuwe manier van Zijn. Soul Diving is een reis naar je diepste zelf. Een duik in het verkennen van je binnenwereld om een nieuwe verbinding met jezelf tot stand laten komen. Maak een soudive en duik pareltjes van wijsheid op.
❤ Gids bouwstenen Zingeving
❤ Gids sleutels tot acceptatie
❤ Gids gebrek aan zingeving
❤ Gids het pad van acceptatie

Spreuken over het leven

❤ Quotes voor leren Loslaten
❤ Quotes voor leren Accepteren
❤ Quotes voor meer Balans
❤ Quotes voor Rust in het hoofd
❤ Quotes voor vinden van Zingeving

Handige alfabetische spreukenlijst - deel jouw favoriete Ingspire quote!

Leeshoek

Meest gelezen artikelen:
» Stilstaan om vooruit te komen
» Loslaten voor een nieuw stukje Zijn
» Hoe anders naar dingen kijken?

Wat niet mag ontbreken in jouw boekenkast!
» Leesinspiratie zware tijden
» Leesinspiratie mindfulness & yoga
» Leesinspiratie spirituele groei

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.