Meditatie Mindful Thee drinken

In de Stilte van het denken, Hoor je de antwoorden. ~ inge ingspire

Hoe kan je mindful thee drinken toepassen?

Volgens Oosterse filosofieën verlicht en inspireert ‘Theeïsme’. Thee meditatie beoefenen helpt om volledig aanwezig te zijn in het Hier en Nu. Je kunt de thee op elke manier drinken zoals je wil of het thee drinken vervangen door iets anders, maar belangrijk is om op te gaan in het zien, voelen, proeven, aanraken en horen en rustig terug te keren naar de zintuiglijke waarnemingen op het moment dat gedachten de geest vullen. Bekijk onderstaande inspiratie video waarin Zen Leraar Thich Nhat Hanh de meditatie met inspirator Oprah Winfrey oefent.

Wist je dat er tussen Theeïsme en Boeddhisme sterke overeenkomsten zijn?


We hebben er een aantal voor jou op een rij gezet!

1. Laat die beklemmende angst los
Wees vrij van stress en zorgen in dagelijkse momenten. Het theeblad smaakt een beetje bitter, maar daarna volgt zoetigheid. Theedrinken is alsof je het leven proeft.

2. Kalmte
Terwijl ZEN adepten rustig zitten en in stilte overpeinzen, is thee het enige
dat zij drinken; het helpt bij het denken en voorkomt dat men slaperig wordt. Thee is de beste vriend van Zen beoefenaars.

3. Alledaagsheid
Door meditatie komen uit de normaalste dingen grootste inzichten voort. Thee is één van de meest alledaagse zaken die wij kennen. Alledaagsheid is de werkelijkheid.

4. Ontspan elke dag
Probeer het zware werk eens te laten liggen en neem even de tijd om te ontspannen. Drink een kop goede thee en maak je niet druk over futiliteiten.

Oefening mindful thee drinken:

Citaat van spiritueel leider Thich Nhat Hanh: Bewustzijn is als de zon. Wanneer deze schijnt op dingen, worden ze getransformeerd | bron ingspire


Je hoeft de stappen van onderstaande oefening niet strikt als een checklist te volgen. Het gaat erom je open te stellen voor het oefenen van het voelen met een milde precisie wat er gebeurt, moment voor moment, en terug te keren naar het waarnemen op het moment dat jouw geest afdwaalt naar gedachten.

 1. Let op het geluid van het water uit de kokend water kraan, de koker of het koken in de ketel. Luister naar het bubbelen en pruttelen. Kun je stoom en de luchtbelletjes zien? Let meer op je waarnemingen in plaats van te analyseren wat er gebeurt.
 2. Wees bewust van het gevoel van het zijn in jouw omgeving. Merk het contact van jouw zitvlak met de stoel of bank wanneer je zit op of het gewicht van jouw voeten op de grond wanneer je staat.
 3. Als je de thee inschenkt, let dan op de verandering van de kleur van het water wanneer deze het theezakje bereikt en het klingelen van het water tegen het glas. Wanneer je geest zich met gedachten vult, wat hoogstwaarschijnlijk gebeurt, keer dan terug naar je zintuigen.
 4. Als je het theezakje met een lepeltje eruit haalt, voel dan het gewicht van het handvat in jouw vingers, en het wegvallen van het gewicht van het theezakje wanneer je deze in de vuilnisbak gooit. Sta open voor de geluiden die hiermee verbonden zijn zoals de sluitende klep van de vuilnisbak. Wees bewust van de geneigdheid dit op de automatische piloot te doen, en kom terug met het hier-en- nu-waarnemen als je afdwaalt naar afleiding.
 5. Als je melk, suiker of honing neemt, wees dan benieuwd wat je voelt als je dit gaat pakken en wanneer je deze ingrediënten in de thee doet. Wil je dit echt? Hoe weet je dit?
 6. Let op het warmer worden van de kop die heet water bevat. Hoe voelen jouw handen wanneer je de kop vasthoudt?
 7. Breng nu de kop naar je lippen. Wees geïnteresseerd hoe je hand en arm weten in welke richting ze moeten bewegen zonder dat je ze bewust moet vertellen wat ze moeten doen.
 8. Neem een slokje thee. In plaats van deze naar binnen te gieten, kijk of je de smaak jouw tong kan prikkelen. Misschien moet je langzaam de vloeistof door je mond laten gaan. Proef de smaak, – is het prettig?  Of zou je de smaak juist sterker of minder sterk willen hebben? Je hoeft er niets aan te doen (tenzij je hiervoor kiest). Ben slechts bewust van jouw waarnemingen en het lekker vinden of niet lekker vinden hiervan. Als er gedachten zijn, laat deze dan binnen en stuur ze door naar jouw geest zonder deze gedachten te volgen. Probeer bij het proeven te blijven. Neem waar zonder oordelen, zonder enig verlangen snel te drinken of enig ongeduld dat  opkomt.
 9. Wanneer je besluit de thee door te slikken, let op hoe die beslissing is gemaakt. Is het een bewuste keuze, of gebeurt dit vanzelf? Hoe voelt het om te slikken? Neem waar hoe de vloeistof verdwijnt. Is er een punt waar de thee stopt gescheiden te zijn van jou? Wanneer en hoe herken je dat moment?
 10. Stop nu even, ben bewust van een mogelijk gevoel van irritatie of gedachten zoals “schiet op, ik heb meer dingen te doen”.Of misschien komt er juist stilte en en een gevoel van vrede in je op. Waar voel je dit dan? Verschilt dit per moment of blijft dit juist gelijk?
  Misschien is er iets anders, niet gerelateerd aan het theedrinken in jouw gedachten, die jou naar het verleden of de toekomst trekken. Wat het ook is, het is OK van het oogpunt van de meditatie. Breng mild bewustzijn naar hetgeen er ook in je opkomt.Het opmerken van hoe je geest afdwaalt, is een teken van een groeiende bewustwording.
 11. Kijk rond, open je ogen voor je omgeving zonder dit te evalueren. Wees bewust van gedachten die opkomen.
 12. Keer nu terug naar de aandacht van jouw kopje in jouw hand (is de temperatuur nu lager?). Kijk hoe je beslist wanneer je een volgende slok neemt. Keer terug naar stap  7 en vervolg het drinken totdat de kop leeg is, of wanneer je beslist niet meer te drinken. Indien het laatste het geval is, wat heeft je dan doen besluiten niet meer verder te drinken?Is de thee koud geworden? Is de smaak anders geworden? Of is er een signaal gekomen dat je naar jouw volgende activiteit moet? Zo ja, waar voel je dit signaal dan het sterkst?Wat je ook beslist om te doen in elk moment, probeer de ervaring vanuit een betrokken toeschouwers perspectief te zien.

Lees ook het artikel Hoe mindful zijn met een kopje Yogi Tea en kom meer te weten over de energie van Mindfulness en bewustwording.

Bron: mindful.org

Onze favoriete Thee cadeau tips om te geven!

Welkom bij Ingspire
hét Zingevingsplatform

★ De mooiste Krachtspreuken van Ingspire
★ Mini Handleidingen voor je Herstelplan
Gidsen voor spirituele verdieping
★ Kracht Cadeaus & Leestips
★ Onvoorwaardelijk Acceptatie van schrijfster Inge

Start je zoektocht naar meer Zingeving

Ontvang de Nieuwsbrief

Ik wil zinvolle inspiratie over: *

Digitale Souldive gidsen voor verdieping

 • Leren accepteren hoe doe je dat? Alles over acceptatie in dit prachtige eboekje Sleutels tot Acceptatie
 • voorbeelden bouwstenen zingeving voor jouw persoonlijke zingeving met zingevingsvragen die je verder helpen voor een zinvoller leven

Leer hoe je accepteert en transformeert naar een nieuwe manier van Zijn. Soul Diving is een reis naar je diepste zelf. Een duik in het verkennen van je binnenwereld om een nieuwe verbinding met jezelf tot stand laten komen. Maak een soudive en duik pareltjes van wijsheid op.
❤ Gids bouwstenen Zingeving
❤ Gids sleutels tot acceptatie
❤ Gids gebrek aan zingeving
❤ Gids het pad van acceptatie

Spreuken over het leven

❤ Quotes voor leren Loslaten
❤ Quotes voor leren Accepteren
❤ Quotes voor meer Balans
❤ Quotes voor Rust in het hoofd
❤ Quotes voor vinden van Zingeving

Handige alfabetische spreukenlijst - deel jouw favoriete Ingspire quote!

Leeshoek

Meest gelezen artikelen:
» Stilstaan om vooruit te komen
» Loslaten voor een nieuw stukje Zijn
» Hoe anders naar dingen kijken?

Wat niet mag ontbreken in jouw boekenkast!
» Leesinspiratie zware tijden
» Leesinspiratie mindfulness & yoga
» Leesinspiratie spirituele groei

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.