Gezonde voeding
Méér thee en plantaardig eten en minder dierlijke producten op het menu. Deze en nog vele andere adviezen bracht de Gezondheidsraad (adviesorgaan
voor de overheid op het gebied van volksgezondheid) 4 november uit in de nieuwe richtlijn voor gezonde voeding.
De richtlijnen zijn gebaseerd op wetenschappelijk kwalitatieve onderzoeken waar ook wordt gekeken naar het verband tussen bepaalde voedingsmiddelen en ziektes.
Overzicht richtlijnen voor gezonde voeding
- Algemeen
Eet meer plantaardige producten en minder dierlijke producten - Alcohol
Drink zo min mogelijk alcohol, slechts één glas per dag. - Frisdrank en fruitsappen
Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken, vervang dit door koffie, thee of water. - Groente en fruit
Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit. - Koffie en thee
Vervang ongefilterde door gefilterde koffie. Koffie van koffiepads, oploskoffie en automatenkoffie op basis van vloeibaar koffieconcentraat vallen onder gefilterde koffie. Drink dagelijks drie koppen zwarte of groene thee. - Noten
Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag, dit is ongeveer een handje per dag. - Peulvruchten
Eet wekelijks peulvruchten. Voor de Gezondheidsraad vallen linzen, kikkererwten, spliterwten en (soja-)bonen hieronder. - Vetten en oliën
Vervang vetrijke producten met veel verzadigde vetzuren zoals boter, harde margarine en bak- en braadvetten voor producten met veel onverzadigde vetzuren. Bijvoorbeeld zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën, zoals olijfolie. - Vis
Eet één keer per week vis, het liefst een vette zoals makreel, haring, zalm, sardines of paling. - Vlees
Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees. Geen gek advies, nu rood en bewerkt vlees op de lijst van kankerverwekkende stoffen staat. - Volkoren producten
Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkoren brood of andere volkoren producten. Vervang geraffineerde graanproducten voor volkoren producten. - Zuivel
Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk en yoghurt.