Mindful leven mindfulness

maart 25, 2015  by Admin  •  Inspiratie momenten Mindfulness

Hoe werkt mindfulness?

Alles over mindfulness, training en mindful levenMindfulness is een vorm van meditatie waarbij je je aanwent niet te reageren op lichamelijke en geestelijke sensaties, en ze te accepteren zoals ze zijn.  Door dit veel te oefenen kun je een levenshouding bereiken die zich kenmerkt door acceptatie van onvermijdelijke negatieve en positieve ervaringen. Meditatie leert je eigen gevoelens, sensaties en gedachten te observeren. Daardoor vereenzelf je je met je gevoel en gedachten. Zo schep je ruimte om, in plaats van automatisch op dingen te reageren, te kiezen hoe er mee om te gaan.

Waarom mindfulness?

Wie regelmatig oefent, wie de aandacht steeds weer terughaalt, weg van de gedachten, verkrijgt door mediteren mildheid, een betere concentratie en innerlijke rust. De pijn en wanhopige gevoelens zullen nog steeds opkomen, maar je leert ze op te merken, te beschouwen en toe te laten zonder dat deze vervelende gevoelens je overspoelen of dat je het negeert en weg stopt.

‘Als een arts tegen een patiënt zegt: “U moet er maar mee leven”, geeft mindfulness antwoord op de vraag: hoe dan?‘, zegt Ted van Rijt, directeur van het Nijmeegse Han Fortmann Centrum.

Oorsprong mindfulness & training

Mindfulness (letterlijk: opmerkzaamheid) – met je aandacht aanwezig zijn in het hier en nu zonder te oordelen – komt uit het boeddhisme. De Amerikaanse grondlegger Jon Kabat-Zinn, emeritus hoogleraar geneeskunde aan de universiteit van Massachusetts, volgde meditatielessen bij de Vietnamese boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh en dacht: hier zouden mensen met een chronische ziekte baat bij kunnen hebben. Met zijn opgedane inspiratie verwerkte hij de inzichten en technieken van de monnik in acht weken durende training genaamd MBSR.

MBSR staat voor Mindfulness Based Stress Reduction en is gericht op stressreductie door aandachtstraining waarbij naast boeddhistische meditatie ook cognitieve gedragstherapie wordt ingezet.

In de Verenigde Staten wordt het in meer dan 250 ziekenhuizen en gezondheidscentra aangeboden aan mensen met chronische lichamelijke klachten, pijn of angst. Ook in Nederland wint het terrein. In Nederland wordt mindfulness ook wel mindfulness based cognitive therapy (MBCT) genoemd, aandachtgerichte cognitieve therapie (ACT).

Lees meer over Tich Nhat Hanh & acceptatie?

Top 5 leestips over mindfulness

 1. Gezond leven met mindfulness
  Handboek meditatief ontspannen, effectief programma voor het bestrijden van pijn en stress
 2. Mindfulness voor beginners
  Het hier en nu en je leven herwinnen
 3. Werken met mindfulness Basisoefeningen
  basisoegeningen mindfulness training, met de cd kun je onmiddellijk thuis zelf aan de slag.
 4. Mindfulness werkboek
  krachtige en mild leven in het nu
 5. Mindfulness en stressreductie
  Verhelderende inzichten en praktische oefeningen (MBSR)

Heb jij onze Mindfulness ketting al gezien?

Een mooie Mindfulness Mandala ketting met speciale betekenis. Leuk om als cadeautje te geven aan jezelf (!) of aan een vriendin.  Of als je een mindfulness praktijk, spiritueel centrum of meditatie studio hebt als reminder voor innerlijke rust en bewustwording aan cursisten die bij jouw lessen of een training hebben gevolgd.

Leave a comment

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.