De effecten van meditatie op genexpressie

augustus 8, 2014  by Admin  •  Inspiratie momenten Meditatie

De kracht van meditatie

De kracht van meditatie en yoga beoefenen | inspirationeelHer Benson-Henry Instituut voor Mind Body Medicine in Boston (VS) onderzocht in twee belangrijke studies de effecten van meditatie op genexpressie.

In de eerste studie kregen twintig vrijwilligers een training van acht weken in verschillende lichamelijke en geestelijk oefeningen. Ze deden onder andere aan diverse soorten meditatie, yoga en herhaald gebed, waarvan bekend is dat ze de “ontspannningsrespons” op wekken, een psychische toestand van diepe rust. De onderzoekers volgden daarnaast ook negentien mensen die deze technieken al langere tijd dagelijks beoefenden, en negentien anderen die als controlegroep dienden.

Aan het eind van de onderzoeksperiode was bij de beginnelingen, de expressie van 1561 genen veranderd (874 geactiveerd en 687 gedeactiveerd). Daarnaast was hun bloeddruk, hartslag en ademhalingsfrequentie gezakt. Bij de ervaren beoefenaars was het effect nog groter: bij hen veranderde de expressie van 2209 genen.

De meeste van deze veranderingen hielpen het lichaam beter te reageren op chronische psychologische stress.

De tweede studie uit 2013 liet zien dat de opgewekte ontspanningsrespons al na één meditatiesessie zorgde voor een verandering in de genexpressie. Dat gold voor zowel ervaren als beginnende beoefenaars, al hadden degenen die het langer deden, meer voordeel bij de sessie.

Genen die GEACTIVEERD werden, hadden onder andere te maken met het immuunsysteem, de energiestofwisseling en insulineafgifte. Genen die GEDEACTIVEERD werden, hingen onder meer samen met ontstekingsreacties en stress.

 


PLoS One, 2008 en 2013 – Meditatie en genexpressie

Heb jij onze Meditatie ketting al gezien?

Een mooie Meditatie ketting met speciale betekenis. Leuk om als cadeautje te geven aan jezelf (!) of aan een vriendin.  Of als je een meditatie praktijk, spiritueel centrum of studio hebt als reminder voor innerlijke rust en bewustwording aan cursisten die bij jouw lessen of een training hebben gevolgd.

Leave a comment

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.