Featured Image

Accepteren, hoe doe ik dat?

januari 11, 2015  by Admin  •  Breng inzichten in praktijk

Acceptatie

In essentie gaat het bij acceptatie over je niet verzetten tegen hetgeen wat er is en toelaten van alle moeilijke gedachten en gevoelens zonder dit proberen te ontwijken, te veranderen of er over te oordelen. Acceptatie is alles behalve een gemakkelijke weg. Vooral wanneer je te maken hebt met een onomkeerbaar verlies waar geen oplossing voor is. Een verlies accepteren doe je niet van de een op de andere dag en acceptatie is ook geen eindstadium maar een proces waarin je telkens een stapje zet en durft te ervaren wat er op dat moment is.
Spreuk: Soms wordt je genoodzaakt jezelf opnieuw uit te vinden. Een nieuwe realiteit waarmee je probeert om te gaan...

Winst van het verlies

Loskomen van je eigen gevoeligheden is waar het om draait. Accepteren van wat er is en bij jezelf nagaan welke kans er in schuilt om de situatie of jezelf beter te maken of te ontwikkelen. Daar zit de winst. De winst om alle vervelende dingen om te zetten in iets beters.

Spreuk: Je weet nooit hoe sterk je bent totdat sterk zijn je enige keuze is | quote ingspireWaarom accepteren?

Leren te aanvaarden van dingen voor hoe ze zijn zal je helpen vooruit te komen in het leven. Acceptatie biedt je ruimte om te zijn, om te ontwikkelen en te groeien. En als bonus: je wordt er een leuker persoon van.

Het kan deprimerend werken wanneer je het gevoel hebt dat je geen controle meer hebt. Na acceptatie is het tijd om stappen te nemen. Je kunt ook niet meer anders. Als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg. Het leven vraagt groei en verandering dus niets blijft hetzelfde.
Wat het accepteren wel doet, is dat het een laag van verdriet en angst weghaalt, die overbodig is omdat het niet helpt en belemmert in het leven wat je wil leiden. Acceptatie helpt je op weg om sterk en gezond te functioneren in je leven, wat er ook gebeurt.

Leren accepterenSpreuk van Ingspire: Het leven is te kort om zorgen te maken over wat anderen van je vinden

Leren accepteren is een proces.  Het is menselijk om soms moeite te hebben met de realiteit. Maar door ertegen te vechten los je niets op. Acceptatie ontstaat in een proces van toelaten van innerlijke ervaringen.
Het verwerken van een teleurstelling is vergelijkbaar met een rouwproces. Bij een dergelijk verwerkingsproces komen gevoelens van ontkenning, opstandigheid, neerslachtigheid en aanvaarding kijken.,Je kunt verschillende dingen doen om weer het gevoel te krijgen dat jij aan het roer staat in jouw leven.

In de mindfulness neemt accepteren een centrale rol in. Mindfullness verwijst naar een levenshouding die zich kenmerkt door acceptatie van onvermijdelijke negatieve en positieve ervaringen: aanvaarding.

Bewust ervaren van het “hier en nu”, met mildheid en acceptatie.
Bewust ervaren van lichaamssignalen en eigen grenzen.
Beter leren omgaan met piekeren.
Beter leren omgaan met angsten

Door dagelijks te mediteren kan je leren bij jezelf te blijven en niet mee te gaan in de patronen van je geest die het altijd anders wil! Het is een niet-oordelende, vriendelijke en milde aandacht schenken aan dat wat het meest op de voorgrond treedt in je bewustzijn, wat dat dan ook is. Vervolgens ga je kijken naar hóe je precies omgaat met dat wat zich aandient. Puur als observatie, je hoeft niets te veranderen.

Heb jij onze ‘Nieuw begin’ ketting en Veerkracht ketting al gezien?

Een Mandala ketting voor een nieuwe start en kracht ketting met speciale betekenis. Een mooi waardevol cadeautje voor jezelf (!) of voor een goede kennis of vriendin.

Hulpbronnen ACCEPTATIE voor persoonlijke groei

Accepteren, tips kleine stapjes groot effect:

  • Accepteer datgene wat je niet kunt veranderen en richt je energie op datgene wat je wél kunt veranderen.
  • Accepteren helpt goed voor de helderheid in je hoofd.’ Yoga, mindfullness en meditatie kunnen daar bijvoorbeeld bij helpen
  • Trotseer je angsten en elimineer zoveel mogelijk “Wat als” gedachten die angstige reacties triggeren
  • Realiseer dat jij over speciale vaardigheden en talenten beschikt ondanks alle tegenslagen.
  • Het leren begrijpen van de les of het doel achter elke uitdaging zal je helpen het te omarmen in plaats van er tegen te vechten.
  • Laat je inspireren en bekijk alle spreuken over accepteren en verdriet
Leave a comment

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.